Fets i personatges


Personatges relacionats amb la nostra història.

L'any 1240 el cardenal Ramon Folch va recórrer els pobles del camp de Tarragona. Ramon Folch era conegut com Ramon Nonat i després l'Església el va incloure en el Santoral. Hi ha una tradició que diu que va habitar a la casa d'una família que es deia Valls. Aquesta casa era a la vora d'una porta de la muralla que donava a sant Francesc.

A començaments del segle XV Fr. Vicenç Ferrer , que després seria comptat entre els Sants, anava predicant pels principals pobles de Catalunya. És, doncs, quasi segur que passaria per Valls. Una tradició que ho afirma diu que va arribar a la ciutat muntant un ruc i va tenir necessitat de ferrar a l'animal. Quan es va donar compte que el ferrer li havia ferrat l'animal al revés va profetitzar que a Valls, des d'aquell dia, totes les coses es farien al revés.

Personatges nascuts a la nostra ciutat.

Jaume Sitjó (?-1351). Bisbe de Lleida i de Tortosa. Va instituir un benefici, perquè 13 estudiants pobres de Valls poguessin anar a l'Estudi General de Lleida. Va escriure defensant la religió.

 

 

Fra Josep de la Concepció (1626-1690) Un dels arquitectes més reconeguts que ha donat la ciutat. Fou frare llec carmelità. De les seves arquitectures civils cal destacar l'ajuntament de Vic i la remodelació del Palau de la Virreina de Barcelona. De les obres de caire religiós cal destacar l'església de Tàrrega, la de sant Feliu de Torelló, la traça de la nova catedral i del palau episcopal de Vic, la capella del Santíssim de sant Pere de Reus, el campanar de Vilanova i la Geltrú. La seva obra més reeixida és la capella de la Concepció de la catedral de Tarragona.

Mossèn Jaume Pons (1671-1730) Va ser el pintor més destacat de finals del segle XVII i principis del segle XVIII. Formà part de la comunitat de preveres de sant Joan de Valls tota la seva vida. Amplià estudis a Roma i a Madrid, on es deixà imbuir per l'obra de Caravaggio. Treballà a Tarragona, Altafulla, Sarral, Alcover, Salomó, Escaladei, Reus i Valls. Bona part de la seves pintures varen ser destruïdes l'any 1936.

Mossèn Jaume Caselles (1690-1764) Fou un dels compositors espanyols més representatius del segle XVIII. Mestre de capella de Santa Maria del Mar de Barcelona i, des de 1733, d'una de les més prestigioses de la península, la de la catedral de Toledo. La seva producció devia superar les 700 obres, de les quals es conserven 374.

Antoni Palau Térmens (1806-1862). Bisbe de Vic i de Barcelona. Va ser catedràtic de teologia al Seminari de Tarragona i, més tard, el van nomenar bisbe. També va practicar l'escriptura.

 

 

Mossèn Josep Martí Janer (1814-1873). Va fundar Casa Caritat el 1860. També va col·laborar en la construcció de l'edifici per al col·legi de segona ensenyança al convent del Carme.

 

 

Venerable mare Maria Güell Puig (1848-1921) . Va fundar la Congregació de les Missioneres Filles del Cor de Maria. La seva vida presentà el carisma del seguiment de Jesucrist pel camí dels consells evangèlics, especialment en l'exercici de la caritat amb senzilles i humilitat.

 

Carles Cardó Sanjuan (1884-1958). Va ser escriptor i canonge. Seguidor de l'anomenat "cardenal de la pau", Vidal i Barraquer, es va haver d'exiliar, perquè proposava una solució conciliadora de la guerra del 1936-39. La seva obra literària, amb el tema religiós com a centre, és molt interessant i de lectura molt amena, així com són remarcables les seves traduccions de fragments de l'Antic Testament.

Mossèn Jaume Cessat, rector de St. Joan Baptista des de 1786 a 1809, construí l'hospital de Sant Roc.

 

 

 

Mossèn Joan Montalà López (1927-1999). Mestre en Gai Saber, poeta de temàtica sobretot religiosa, en línia dels grans poetes de Catalunya.